Propycil 50 mg 20 tablet

Güncelleme: 11 Ekim 2018
  • Reçete TürüNormal Reçete
  • ATC KoduH03BA02
  • Etkin MaddePropiltiourasil
  • Original / JenerikJenerik
  • Geri Ödeme KoduA06433
  • İmal / İthalİmal
  • Raf Ömrü36 ay
  • Üretim DurumuÜretiliyor

4.KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1.Terapötik endikasyonlar

PROPYCİL,

• Hipertiroidi

• Basedow-Graves hastalığı

• Ameliyattan önce hastanın ötiroid hale getirilmesi

• Ameliyat sonrası nükslerde,

• Tiroid krizlerindekullanılır.

Çocuklarda propiltiourasil, metimazol ve diğer alternatif tedavilerin bulunmadığı durumlarda kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Genel olarak propiltiourasil 6-8 saatte bir alınır.

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

Yetişkinler, ergenlik çağındakiler ve 10 yaşından büyük çocuklar için kullanım:

Tavsiye edilen başlangıç dozu:

Orta şiddetteki hipertiroidinin tedavisi amacıyla başlangıçta günde 100-300 mg arası propiltiourasil verilir, bu miktar her bir doz 50-100 mg (1-2 tablet) arasında değişecek şekilde 2 veya 3 seferde alınmalıdır.

Ağır şiddetteki hipertiroidi veya iyot kontaminasyonunun tedavisinde başlangıç için tavsiye edilen günlük doz miktarı 300 ile 600 mg arasında değişmektedir (günde 4-6 seferde alınan 6-12 arası tablet).

Tirotoksikoz krizi tedavisi:

Tedaviye yardımcı olmak amacıyla ilk gün ağız yoluyla 4 saatte bir aralıklarla 200 mg (4 tablet) alınır. Krizin azalma seyrine göre doz miktarı düşürülür.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Klinik semptomların kaybolması ile doz yavaş yavaş azaltılarak idame dozuna geçilir. Vücut ağırlığı normalden fazlaya çıkınca, ilaç miktarı daha da azaltılır.

Hasta stabil hale geldikten sonra (genellikle tedaviye başladıktan 1-2 ay sonra) idame tedaviye geçilir. İdame dozu 50-150 mg olup tedavi 1-2 yıl sürdürülür.

Uygulama şekli:

Sadece ağızdan kullanım içindir.

Tabletler bütün halinde çiğnemeden az miktarda sıvıyla alınır. Gıda maddeleri PROPYCİL emilimini artırabilir veya azaltabilir. PROPYCİL'in günlük belirli bir saatte alınması önerilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Doz, hafif ile orta dereceli böbrek yetmezliğinin (GFH:10-50 ml/dak) görüldüğü hastalarda %25, ağır derecedeki yetmezliklerde (GFH˂ 10 ml/dak) ise %50 azaltılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğinin görüldüğü hastalarda doz düşürülmelidir.

PROPYCİL tedavisine başlanmadan önce karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının analiz edilmesi tavsiye edilir.

Pediyatrik popülasyon:

6-10 yaş arası çocuklarda başlangıç dozu günde bir kere veya bölünmüş dozlar halinde 50- 150 mg'dır.

6 yaşından küçük çocuklarda ilacın güvenlik ve etkinliği bilinmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

En düşük doz miktarı tavsiye edilir. Yaşlı hastalarda böbrek, karaciğer ya da kalp fonksiyonlarında azalma ve eş zamanlı hastalıkların görülmesi daha olası olduğundan, yaşlılarda doz seçiminde dikkatli olunmalıdır

4.3. Kontrendikasyonlar

PROPYCİL,

• Propiltiourasil veya tablet bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine duyarlılığı olan hastalarda

• Diğer antitiroid ilaçlara aşırı duyarlılığı olan hastalarda

• Substernal guatrı olan hastalarda

• Eğer daha önceden propiltiourasil kullanılarak uygulanan tedavinin hasta üzerinde olumsuz etkileri mevcutsa (özellikle agranülositoz ve hepatitin neden olduğu ağır hepatik lezyondan sonra) kontrendikedir.

PROPYCİL kan hücreleri sayımında sapma görülen, transaminaz veya kolestaz varlığını gösteren enzim seviyesinde artış olan hastalarda doktor kontrolünde dikkatli olarak verilmelidir.

4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Karaciğer toksisitesi:

Propiltiourasil tedavisi sırasında çocuk ve erişkin hastalarda fatal ve karaciğer transplantasyonu gerektirebilen vakaları da kapsayan bazı ciddi karaciğer reaksiyonları rapor edilmiştir.

İyileşme süreci değişiklik göstermektedir, vakaların çoğunda hepatik reaksiyon 6 ay içerisinde görülmüştür. Propiltiourasil tedavisi sırasında hepatik enzimlerde belirgin derecede anomali görülürse ilaç tedavisi derhal kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

Hastalar özellikle tedavinin ilk 6 ayında, karaciğer fonksiyon bozukluğu semptomlarını (anoreksi, prurit, sağ üst kadranda ağrı) bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır. Bu semptomların görülmesi durumunda ilacın bırakılması ve karaciğer fonksiyon testleri ile ALT, AST değerlerinin elde edilmesi gerekmektedir.

Propiltiourasil gebelikte kullanıldığında ya da hasta propiltiourasil kullanırken gebe kaldığında, hasta, ilacın seyrek de olsa annede ve fetüste karaciğer hasarı yapma potansiyeli hakkında uyarılmalıdır (bkz. Bölüm 4.6).

Agranülositoz:

Agranülositoz birkaç saat içerisinde oluşabilir. Birçok durumda oluşma olasılığının düşüklüğüne karşın hastanın agranülositozun klinik belirtilerine (ateş, halsizlik, tonsiler anjin, stomatit) ve kan hücrelerinin acil olarak sayımının gerekliliği konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Klinik veya laboratuvar bulguları ile doğrulanan nötropeni varlığında tedavi derhal kesilmelidir.

PROPYCİL ile tedaviye başlanmadan önce tam kan sayımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca tedavi sırasında da bu sayım gerçekleştirilmelidir.

Agranülositoz şüphesi varsa PROPYCİL kullanımı derhal durdurulmalıdır. Ayrıca bir hematoloğun görüşünün alınmasından sonra bir granülosit koloni-uyarıcı faktörü (G-CSF) uygulanması düşünülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Aynı zamanda lökopeni, trombositopeni ve aplastik anemi de meydana gelebilir. Aplastik anemi, ANCA-pozitif vaskülit, hepatit, interstisyal pnömonit, açıklanamayan ateş veya eksfolyatif dermatit durumunda PROPYCİL bırakılmalıdır.

6 yaşından küçük çocuklarda ilacın güvenlik ve etkinliği bilinmemektedir.

Pediyatrik hastalarda propiltiourasil tedavisi ancak, metimazolün tolere edilemediği durumlar ile radyoaktif iyot ve cerrahi tedavilerin uygun olmadığı durumlarda önerilir.

Guatrlı hastaların bir kısmında guatr büyüyebilir. Propiltiourasil ötiroidi durumunun sağlanması için TSH ve serbest T4 seviyelerinin doz ayarlamaları ile rutin izlenmesini gerektiren hipotiroidizme neden olabilir.

Hipoprotrombinemi ve hemoraji ihtimallerinin kontrol altına alınabilmesi için tedavide; özellikle ameliyat öncesi protrombin zamanı tayinleri yapılmalıdır.

Propiltiourasil karaciğer hastalığı veya böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli). Karaciğer nekrozu gelişmesinin fatal sonuçları olabilir (bkz. Bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler).

PROPYCİL; laktoz monohidrat ihtiva eder. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

PROPYCİL; pudra şekeri ihtiva eder Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Tiroksin kullanımı, propiltiourasilin tiroid bezi tarafından alımını azaltır ve endojen hormonunun sentezi sırasında daha fazla süpresyon gerektirir. Tiroidin daha fazla baskılanması için daha fazla propiltiourasil dozu gereklidir.

PROPYCİL'in anti-tiroid etkisi iyotla beraber kullanıldığında veya iyot içeren ilaçlarla daha önceden kontaminasyon oluştuğunda ya da X ışığı kontrastında azalır. Ötiroidizm durumunun oluşması gecikir.

Propiltiourasil ile ön-tedavi, hipertiroidizmin radyoaktif iyot (131I) ile tedavisinin etkinliğini azaltabilir.

K vitamini aktivitesinin propiltiourasilin ile potansiyel inhibisyonu sonucu oral antikoagülanların aktivitesi (ör.varfarin) artabilir. Özellikle ameliyatlardan önce PT/INR ek-izlemesi gerekebilir.

Hipertiroidizm, yüksek ekstraksiyon oranıyla beta-blokörlerin klerensini arttırabilir. Bir hipertiroidi hastası ötiroid olduktan sonra beta-adrenerik blokörlerin dozunun azaltılması gerekebilir.

Düzenli dijitalis glikoziti kullanmakta olan hipertiroidi hastaları ötiroid olduktan sonra serum dijitalis seviyeleri yükselebilir bu sebeple digital dozunun azaltılması gerekebilir.

Düzenli teofilin kullanmakta olan hipertiroidi hastaları ötiroid olduktan sonra teofilin klerensi azalabilir, teofilin dozunun azaltılması gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda özel bir etkileşim bulunmamaktadır.

4.6Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanılmaması ile ilgili bir bilgi yoktur. Kontrol altına alınmamış maternal hipertiroidzm; yenidoğanda (ör. prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı) ve annede (ör. preeklampsi, konjestif kalp yetmezliği, ölü doğum, düşük) istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Fetal ve maternal advers olayların önlenmesi için, hamile kalmadan önce ve hamilelik süresince normal tiroid fonksiyonlarının idamesi sağlanmalıdır.

Gebelik dönemi

Propiltiourasil'in gebelik ve/veya fetüs üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır. PROPYCİL gerekli olmadıkça (maternal hipertiroidzmin kontrol altına alınması) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik süresince hipertiroidzmin kontrol altına alınması için antitiroid tedavi önerilebilmektedir. Propiltiourasil, metimazol tedavisi ile gözlenmiş olan doğumsal anomaliler nedeniyle, özellikle ilk trimesterde ve hemen öncesinde birinci basamak tedavisi olarak kabul edilir. İkinci ve üçüncü trimesterde ise propiltiourasilin karaciğer toksisitesi (bkz. Bölüm 4.4) oluşturma riski sebebiyle metimazol kullanılması tercih edilebilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde propiltiourasil dozları azaltılabilir ve doğuma haftalar/aylar kala bırakılabilir.

Propiltiourasil plasentaya geçmektedir. Propiltiourasilin maternal uygulanmasını takiben fetal ve neo-natal hipotiroidzm, guatr ve hipertiroidzmi içeren advers etkiler, raporlanmıştır.

Gebelik döneminde kullanıldığında ya da ilaç kullanılırken hamile kalındığında hasta, anne ve fetüste seyrek olarak görülen potansiyel karaciğer hasarına karşı uyarılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

PROPYCİL'in gebelik döneminde sadece doktor kontrolünde ve uygun dozda kullanılması gerekmektedir.

Laktasyon dönemi

Propiltiourasil süt ile itrah edildiğinden ilacı alan annenin sütü ile beslenen bebeklerinde guatr meydana gelebilir. Propiltiourasil tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına karar verilirken ilacın potansiyel yararının potansiyel riske oranı değerlendirilmelidir. Laktasyon döneminde kullanılmasına karar verildiği takdirde, yenidoğan gelişimi ve bebeğin tiroid fonksiyonları yakından izlenmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği üzerine etkisi ile ilgili çalışma bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klinik Özellikler

4.KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1.Terapötik endikasyonlar

PROPYCİL,

• Hipertiroidi

• Basedow-Graves hastalığı

• Ameliyattan önce hastanın ötiroid hale getirilmesi

• Ameliyat sonrası nükslerde,

• Tiroid krizlerindekullanılır.

Çocuklarda propiltiourasil, metimazol ve diğer alternatif tedavilerin bulunmadığı durumlarda kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Genel olarak propiltiourasil 6-8 saatte bir alınır.

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

Yetişkinler, ergenlik çağındakiler ve 10 yaşından büyük çocuklar için kullanım:

Tavsiye edilen başlangıç dozu:

Orta şiddetteki hipertiroidinin tedavisi amacıyla başlangıçta günde 100-300 mg arası propiltiourasil verilir, bu miktar her bir doz 50-100 mg (1-2 tablet) arasında değişecek şekilde 2 veya 3 seferde alınmalıdır.

Ağır şiddetteki hipertiroidi veya iyot kontaminasyonunun tedavisinde başlangıç için tavsiye edilen günlük doz miktarı 300 ile 600 mg arasında değişmektedir (günde 4-6 seferde alınan 6-12 arası tablet).

Tirotoksikoz krizi tedavisi:

Tedaviye yardımcı olmak amacıyla ilk gün ağız yoluyla 4 saatte bir aralıklarla 200 mg (4 tablet) alınır. Krizin azalma seyrine göre doz miktarı düşürülür.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Klinik semptomların kaybolması ile doz yavaş yavaş azaltılarak idame dozuna geçilir. Vücut ağırlığı normalden fazlaya çıkınca, ilaç miktarı daha da azaltılır.

Hasta stabil hale geldikten sonra (genellikle tedaviye başladıktan 1-2 ay sonra) idame tedaviye geçilir. İdame dozu 50-150 mg olup tedavi 1-2 yıl sürdürülür.

Uygulama şekli:

Sadece ağızdan kullanım içindir.

Tabletler bütün halinde çiğnemeden az miktarda sıvıyla alınır. Gıda maddeleri PROPYCİL emilimini artırabilir veya azaltabilir. PROPYCİL'in günlük belirli bir saatte alınması önerilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Doz, hafif ile orta dereceli böbrek yetmezliğinin (GFH:10-50 ml/dak) görüldüğü hastalarda %25, ağır derecedeki yetmezliklerde (GFH˂ 10 ml/dak) ise %50 azaltılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğinin görüldüğü hastalarda doz düşürülmelidir.

PROPYCİL tedavisine başlanmadan önce karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının analiz edilmesi tavsiye edilir.

Pediyatrik popülasyon:

6-10 yaş arası çocuklarda başlangıç dozu günde bir kere veya bölünmüş dozlar halinde 50- 150 mg'dır.

6 yaşından küçük çocuklarda ilacın güvenlik ve etkinliği bilinmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

En düşük doz miktarı tavsiye edilir. Yaşlı hastalarda böbrek, karaciğer ya da kalp fonksiyonlarında azalma ve eş zamanlı hastalıkların görülmesi daha olası olduğundan, yaşlılarda doz seçiminde dikkatli olunmalıdır

4.3. Kontrendikasyonlar

PROPYCİL,

• Propiltiourasil veya tablet bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine duyarlılığı olan hastalarda

• Diğer antitiroid ilaçlara aşırı duyarlılığı olan hastalarda

• Substernal guatrı olan hastalarda

• Eğer daha önceden propiltiourasil kullanılarak uygulanan tedavinin hasta üzerinde olumsuz etkileri mevcutsa (özellikle agranülositoz ve hepatitin neden olduğu ağır hepatik lezyondan sonra) kontrendikedir.

PROPYCİL kan hücreleri sayımında sapma görülen, transaminaz veya kolestaz varlığını gösteren enzim seviyesinde artış olan hastalarda doktor kontrolünde dikkatli olarak verilmelidir.

4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Karaciğer toksisitesi:

Propiltiourasil tedavisi sırasında çocuk ve erişkin hastalarda fatal ve karaciğer transplantasyonu gerektirebilen vakaları da kapsayan bazı ciddi karaciğer reaksiyonları rapor edilmiştir.

İyileşme süreci değişiklik göstermektedir, vakaların çoğunda hepatik reaksiyon 6 ay içerisinde görülmüştür. Propiltiourasil tedavisi sırasında hepatik enzimlerde belirgin derecede anomali görülürse ilaç tedavisi derhal kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

Hastalar özellikle tedavinin ilk 6 ayında, karaciğer fonksiyon bozukluğu semptomlarını (anoreksi, prurit, sağ üst kadranda ağrı) bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır. Bu semptomların görülmesi durumunda ilacın bırakılması ve karaciğer fonksiyon testleri ile ALT, AST değerlerinin elde edilmesi gerekmektedir.

Propiltiourasil gebelikte kullanıldığında ya da hasta propiltiourasil kullanırken gebe kaldığında, hasta, ilacın seyrek de olsa annede ve fetüste karaciğer hasarı yapma potansiyeli hakkında uyarılmalıdır (bkz. Bölüm 4.6).

Agranülositoz:

Agranülositoz birkaç saat içerisinde oluşabilir. Birçok durumda oluşma olasılığının düşüklüğüne karşın hastanın agranülositozun klinik belirtilerine (ateş, halsizlik, tonsiler anjin, stomatit) ve kan hücrelerinin acil olarak sayımının gerekliliği konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Klinik veya laboratuvar bulguları ile doğrulanan nötropeni varlığında tedavi derhal kesilmelidir.

PROPYCİL ile tedaviye başlanmadan önce tam kan sayımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca tedavi sırasında da bu sayım gerçekleştirilmelidir.

Agranülositoz şüphesi varsa PROPYCİL kullanımı derhal durdurulmalıdır. Ayrıca bir hematoloğun görüşünün alınmasından sonra bir granülosit koloni-uyarıcı faktörü (G-CSF) uygulanması düşünülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Aynı zamanda lökopeni, trombositopeni ve aplastik anemi de meydana gelebilir. Aplastik anemi, ANCA-pozitif vaskülit, hepatit, interstisyal pnömonit, açıklanamayan ateş veya eksfolyatif dermatit durumunda PROPYCİL bırakılmalıdır.

6 yaşından küçük çocuklarda ilacın güvenlik ve etkinliği bilinmemektedir.

Pediyatrik hastalarda propiltiourasil tedavisi ancak, metimazolün tolere edilemediği durumlar ile radyoaktif iyot ve cerrahi tedavilerin uygun olmadığı durumlarda önerilir.

Guatrlı hastaların bir kısmında guatr büyüyebilir. Propiltiourasil ötiroidi durumunun sağlanması için TSH ve serbest T4 seviyelerinin doz ayarlamaları ile rutin izlenmesini gerektiren hipotiroidizme neden olabilir.

Hipoprotrombinemi ve hemoraji ihtimallerinin kontrol altına alınabilmesi için tedavide; özellikle ameliyat öncesi protrombin zamanı tayinleri yapılmalıdır.

Propiltiourasil karaciğer hastalığı veya böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli). Karaciğer nekrozu gelişmesinin fatal sonuçları olabilir (bkz. Bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler).

PROPYCİL; laktoz monohidrat ihtiva eder. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

PROPYCİL; pudra şekeri ihtiva eder Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Tiroksin kullanımı, propiltiourasilin tiroid bezi tarafından alımını azaltır ve endojen hormonunun sentezi sırasında daha fazla süpresyon gerektirir. Tiroidin daha fazla baskılanması için daha fazla propiltiourasil dozu gereklidir.

PROPYCİL'in anti-tiroid etkisi iyotla beraber kullanıldığında veya iyot içeren ilaçlarla daha önceden kontaminasyon oluştuğunda ya da X ışığı kontrastında azalır. Ötiroidizm durumunun oluşması gecikir.

Propiltiourasil ile ön-tedavi, hipertiroidizmin radyoaktif iyot (131I) ile tedavisinin etkinliğini azaltabilir.

K vitamini aktivitesinin propiltiourasilin ile potansiyel inhibisyonu sonucu oral antikoagülanların aktivitesi (ör.varfarin) artabilir. Özellikle ameliyatlardan önce PT/INR ek-izlemesi gerekebilir.

Hipertiroidizm, yüksek ekstraksiyon oranıyla beta-blokörlerin klerensini arttırabilir. Bir hipertiroidi hastası ötiroid olduktan sonra beta-adrenerik blokörlerin dozunun azaltılması gerekebilir.

Düzenli dijitalis glikoziti kullanmakta olan hipertiroidi hastaları ötiroid olduktan sonra serum dijitalis seviyeleri yükselebilir bu sebeple digital dozunun azaltılması gerekebilir.

Düzenli teofilin kullanmakta olan hipertiroidi hastaları ötiroid olduktan sonra teofilin klerensi azalabilir, teofilin dozunun azaltılması gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda özel bir etkileşim bulunmamaktadır.

4.6Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanılmaması ile ilgili bir bilgi yoktur. Kontrol altına alınmamış maternal hipertiroidzm; yenidoğanda (ör. prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı) ve annede (ör. preeklampsi, konjestif kalp yetmezliği, ölü doğum, düşük) istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Fetal ve maternal advers olayların önlenmesi için, hamile kalmadan önce ve hamilelik süresince normal tiroid fonksiyonlarının idamesi sağlanmalıdır.

Gebelik dönemi

Propiltiourasil'in gebelik ve/veya fetüs üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır. PROPYCİL gerekli olmadıkça (maternal hipertiroidzmin kontrol altına alınması) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik süresince hipertiroidzmin kontrol altına alınması için antitiroid tedavi önerilebilmektedir. Propiltiourasil, metimazol tedavisi ile gözlenmiş olan doğumsal anomaliler nedeniyle, özellikle ilk trimesterde ve hemen öncesinde birinci basamak tedavisi olarak kabul edilir. İkinci ve üçüncü trimesterde ise propiltiourasilin karaciğer toksisitesi (bkz. Bölüm 4.4) oluşturma riski sebebiyle metimazol kullanılması tercih edilebilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde propiltiourasil dozları azaltılabilir ve doğuma haftalar/aylar kala bırakılabilir.

Propiltiourasil plasentaya geçmektedir. Propiltiourasilin maternal uygulanmasını takiben fetal ve neo-natal hipotiroidzm, guatr ve hipertiroidzmi içeren advers etkiler, raporlanmıştır.

Gebelik döneminde kullanıldığında ya da ilaç kullanılırken hamile kalındığında hasta, anne ve fetüste seyrek olarak görülen potansiyel karaciğer hasarına karşı uyarılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

PROPYCİL'in gebelik döneminde sadece doktor kontrolünde ve uygun dozda kullanılması gerekmektedir.

Laktasyon dönemi

Propiltiourasil süt ile itrah edildiğinden ilacı alan annenin sütü ile beslenen bebeklerinde guatr meydana gelebilir. Propiltiourasil tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına karar verilirken ilacın potansiyel yararının potansiyel riske oranı değerlendirilmelidir. Laktasyon döneminde kullanılmasına karar verildiği takdirde, yenidoğan gelişimi ve bebeğin tiroid fonksiyonları yakından izlenmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği üzerine etkisi ile ilgili çalışma bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bu ürün SKRS E-Reçete İlaç Listesi'nde Aktif Ürünler altında yer almaktadır.