Gayaben 150 ml şurup

Güncelleme: 14 Eylül 2018
  • Reçete TürüNormal Reçete
  • ATC KoduR05FB02
  • Etkin MaddeAntitüssif ve ekspektoranlar
  • Original / JenerikOriginal
  • Geri Ödeme KoduA03303
  • İmal / İthalİmal
  • Raf Ömrü24 ay
  • Üretim DurumuÜretiliyor

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar gibi nedenlerle boğaz ve bronşların tahrişine bağlı öksürüklerin hafifletilmesi ve semptomatik tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

12 yaşın üzerinde ve erişkinlerde 4-6 saat ara ile günde maksimum 4 kez 10 mL (1 ölçek) dozunda uygulanmalıdır. Günlük doz 40 mL'yi (4 ölçek) aşmamalıdır.

Uygulama şekli:

Sadece oral yoldan kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalarda ilacın kullanımını destekleyen yeterli veri olmadığından bu tip hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.3.).

İçerdiği etanol, karaciğer hastalığı olanlarda dikkate alınmalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.4.).

Pediyatrik popülasyon:

Allerji dışı nedenlerle kullanımda 12 yaş altı kullanımı kontrendikedir.

İçerdiği etanol, çocuk hastalarda dikkate alınmalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.4.).

Geriyatrik popülasyon: Yaşlı hastalarda ilacın kullanımını destekleyen yeterli veri olmadığından bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Antihistaminiklere ve kombinasyonundaki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı olanlarda,

• MAO inhibitörü kullanan veya son 2 hafta içerisinde kullanmış olanlarda,

• Solunum yetersizliği ya da merkezi sinir sistemi depresyonu olanlarda,

• İçerdiği karbapentan sitrat nedeniyle karaciğer yetmezliği olanlarda,

• Ciddi böbrek yetmezliği olanlarda,

• Allerji dışı nedenlerle kullanımda 12 yaş altı kullanımı kontrendikedir.

4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

GAYABEN ile birlikte sedatifler, hipnotikler, başka antihistaminik ilaçlar veya alkol kullanımı depresan etkiyi artıracağından, GAYABEN bu ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

Allerji dışı nedenlerle kullanımda 12 yaş altı kullanımı kontrendikedir.

Aşırı mukus varlığında guaifenesin kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Nöbet türü hastalığı olan çocuklar (epilepsi gibi) ilaç kullanımı süresince yakından izlenmelidir.

Guaifenesinin aşırı kullanımı beta 2 metoksifenoksi laktik asit yapılı ürolitiyaz oluşumuna yol açabilir.

Difenhidraminin antimuskarinik etkilerinden dolayı kapalı açılı glokom, üriner retansiyon, prostat hiperplazisi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Öksürüğün bir hafta içerisinde geçmemesi durumunda tekrar hekime başvurulması gerekmektedir.

Çocuklarda ve bebeklerde özellikle doz aşımında antihistaminikler halüsinasyonlara, konvülsiyonlara veya ölüme neden olabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi, antihistaminikler çocuklarda mental depresyona veya eksitasyona neden olabilir.

Antihistaminiklere karşı hassasiyeti olanlarda kullanılmamalıdır.

Böbrek rahatsızlığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Antihistaminikler, yaşlı hastalarda (ortalama 60 yaş ve üzeri), baş dönmesi, sedasyon ve hipotansiyona neden olmaktadır.

İçerdiği sukroz nedeniyle, nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorbsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Yüksek miktarda sukroz (1 ölçekte 7.5 gram) içerdiği diabetes mellitus hastalarında göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi üründe hacmin % 4.66'sı kadar etanol (alkol) vardır; örneğin her bir ölçeğinde 466,6 mg'a kadar 9,33 mL biraya eşdeğer, 3,88 mL şaraba eşdeğer.

Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır. Hamilelikte kullanıldığında fetal alkol sendromuna yol açabilir.

GAYABEN'in içeriğinde ayrıca, metil paraben ve propil paraben bulunmaktadır. Bu maddeler, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

Bu tıbbi ürün, içeriğindeki tartrazin, gün batımı sarısı ve ponceu 4R maddelerinden dolayı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Guaifenesin:

Bir doz ilaç kullanımından sonraki 24 saat içerisinde idrar örneği alınırsa, guaifenesinin metabolitlerinden biri renk değişimine sebep olarak 5-Hidroksiindolasetik asit (5-HIAA) ve vanil mandelik asit (VMA) testlerinde hatalı pozitif sonuçlara neden olabilir.

Difenhidramin hidroklorür:

Difenhidramin hidroklorür, alkol ve diğer merkezi sinir sistemi depresanları (hipnotikler, sakinleştirici ilaçlar, antihistaminikler vb) ile additif etkileri vardır. MAO inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkilerini artırıp etki sürelerini uzatırlar.

Metoprolol ve diğer bazı beta blokörler ile eş zamanlı kullanımı beta blokör maruziyetini arttırabilir.

Prokarbazin ile birlikte kullanımı santral sinir sistemi depresyonuna neden olma riski taşımaktadır. Dolayısı ile eş zamanlı kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Difenhidramin sitokrom P450 izoenzim CYP2D6'yı inhibe ederek, kısmen bu enzimler tarafından metabolize edilen venlafaksin ve metoprolol gibi ilaçların biyotransformasyonunu etkileyebilir.

Alkol:

GAYABEN etanol içermektedir. Bu nedenle, disülfiram ile eş zamanlı kullanımı alkol intoleransına sebep olacağından birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Metronidazol ile formülasyonunda alkol bulunan preparatların eş zamanlı kullanımı sonucu disülfiram benzeri reaksiyon görülme riski vardır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda karbetapentan sitrat, potasyum sülfogayakolat, difenhidramin hidroklorür ve guaifenesin kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. İnsan fetüslerine yönelik olası risklerin bilinmediğinden, GAYABEN çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda etkili bir kontrasepsiyon yöntemi ile beraber kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

Gebelik döneminde kullanımı ile ilgili yeterli veri olmadığından gebelik süresince kullanımı önerilmemektedir. İçeriğindeki etanol bu dönemdeki hastalarda göz önüne alınmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Laktasyon dönemi

GAYABEN'in içeriğindeki etkin maddelerin emziren annelerde kullanımının güvenliliğine dair yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle emziren annelerde kullanılması tavsiye edilmez.

Laktasyon dönemindeki hastalarda içeriğindeki etanol göz önüne alınmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Üreme yeteneği/Fertilite

GAYABEN'in içeriğindeki maddelerin üreme yeteneği ve fertiliteye etkisini gösteren bir çalışmaya rastlanmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

GAYABEN'in, içeriğindeki difenhidramin hidroklorür nedeniyle uyuşukluk, uyuklama hali ve refleks kaybı oluşturma potansiyeli vardır. Bu nedenle GAYABEN uygulanan hastalar araç ve makine kullanımının sakıncaları konusunda uyarılmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalar ve satış sonrası gözetim çalışmalarından elde edilen verilere göre istenmeyen etkiler aşağıda organ sistem sınıflamasına ve sıklıklarına göre sunulmuştur.

Sıklıklar şöyle tanımlanabilir: Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100), seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Anafilaktik şok, spesifik olmayan hipersensitivite.

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Uyuşukluk, uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, hipotoni, uyku hali.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor:

Apne, spesifik olmayan dispne, solunum depresyonu, spesifik olmayan solunum bozukluğu.

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor:

Ağız kuruluğu, bulantı, kusma, üst abdominal ağrı, diyare.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor:

Anjiyonörotik ödem, kaşıntı, dermatit, ürtiker.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Geriyatrik popülasyon: Yaşlı hastalar istenmeyen etkilere karşı daha duyarlıdır (bkz. bölüm 4.5.).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Difenhidramin doz aşımında en sık gözlenen belirtiler bilinç bozukluğu, psikoz, nöbet, antimuskarinik belirtiler (midriyaz, taşikardi, taşiaritmi) ve solunum yetmezliğidir. Semptomların sıklığı ve şiddeti ile doz arasında pozitif bir ilişki olduğu çalışmalarla desteklenmiştir. Ciddi semptomlar 1 g ve üzerindeki dozlarda difenhidramin uygulandığında ortaya çıkmıştır.

Doz aşımı tedavisi için spesifik bir antidot yoktur. Gastrik lavaj ve destekleyici tedavi ilacın alımından sonra en kısa sürede uygulanmalıdır. Solunum ve kardiyovasküler fonksiyonlar hastane koşullarında izlenmelidir.

Klinik Özellikler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar gibi nedenlerle boğaz ve bronşların tahrişine bağlı öksürüklerin hafifletilmesi ve semptomatik tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

12 yaşın üzerinde ve erişkinlerde 4-6 saat ara ile günde maksimum 4 kez 10 mL (1 ölçek) dozunda uygulanmalıdır. Günlük doz 40 mL'yi (4 ölçek) aşmamalıdır.

Uygulama şekli:

Sadece oral yoldan kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalarda ilacın kullanımını destekleyen yeterli veri olmadığından bu tip hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.3.).

İçerdiği etanol, karaciğer hastalığı olanlarda dikkate alınmalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.4.).

Pediyatrik popülasyon:

Allerji dışı nedenlerle kullanımda 12 yaş altı kullanımı kontrendikedir.

İçerdiği etanol, çocuk hastalarda dikkate alınmalıdır (ayrıca bkz. bölüm 4.4.).

Geriyatrik popülasyon: Yaşlı hastalarda ilacın kullanımını destekleyen yeterli veri olmadığından bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Antihistaminiklere ve kombinasyonundaki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı olanlarda,

• MAO inhibitörü kullanan veya son 2 hafta içerisinde kullanmış olanlarda,

• Solunum yetersizliği ya da merkezi sinir sistemi depresyonu olanlarda,

• İçerdiği karbapentan sitrat nedeniyle karaciğer yetmezliği olanlarda,

• Ciddi böbrek yetmezliği olanlarda,

• Allerji dışı nedenlerle kullanımda 12 yaş altı kullanımı kontrendikedir.

4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

GAYABEN ile birlikte sedatifler, hipnotikler, başka antihistaminik ilaçlar veya alkol kullanımı depresan etkiyi artıracağından, GAYABEN bu ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

Allerji dışı nedenlerle kullanımda 12 yaş altı kullanımı kontrendikedir.

Aşırı mukus varlığında guaifenesin kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Nöbet türü hastalığı olan çocuklar (epilepsi gibi) ilaç kullanımı süresince yakından izlenmelidir.

Guaifenesinin aşırı kullanımı beta 2 metoksifenoksi laktik asit yapılı ürolitiyaz oluşumuna yol açabilir.

Difenhidraminin antimuskarinik etkilerinden dolayı kapalı açılı glokom, üriner retansiyon, prostat hiperplazisi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Öksürüğün bir hafta içerisinde geçmemesi durumunda tekrar hekime başvurulması gerekmektedir.

Çocuklarda ve bebeklerde özellikle doz aşımında antihistaminikler halüsinasyonlara, konvülsiyonlara veya ölüme neden olabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi, antihistaminikler çocuklarda mental depresyona veya eksitasyona neden olabilir.

Antihistaminiklere karşı hassasiyeti olanlarda kullanılmamalıdır.

Böbrek rahatsızlığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Antihistaminikler, yaşlı hastalarda (ortalama 60 yaş ve üzeri), baş dönmesi, sedasyon ve hipotansiyona neden olmaktadır.

İçerdiği sukroz nedeniyle, nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorbsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Yüksek miktarda sukroz (1 ölçekte 7.5 gram) içerdiği diabetes mellitus hastalarında göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi üründe hacmin % 4.66'sı kadar etanol (alkol) vardır; örneğin her bir ölçeğinde 466,6 mg'a kadar 9,33 mL biraya eşdeğer, 3,88 mL şaraba eşdeğer.

Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır. Hamilelikte kullanıldığında fetal alkol sendromuna yol açabilir.

GAYABEN'in içeriğinde ayrıca, metil paraben ve propil paraben bulunmaktadır. Bu maddeler, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

Bu tıbbi ürün, içeriğindeki tartrazin, gün batımı sarısı ve ponceu 4R maddelerinden dolayı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Guaifenesin:

Bir doz ilaç kullanımından sonraki 24 saat içerisinde idrar örneği alınırsa, guaifenesinin metabolitlerinden biri renk değişimine sebep olarak 5-Hidroksiindolasetik asit (5-HIAA) ve vanil mandelik asit (VMA) testlerinde hatalı pozitif sonuçlara neden olabilir.

Difenhidramin hidroklorür:

Difenhidramin hidroklorür, alkol ve diğer merkezi sinir sistemi depresanları (hipnotikler, sakinleştirici ilaçlar, antihistaminikler vb) ile additif etkileri vardır. MAO inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkilerini artırıp etki sürelerini uzatırlar.

Metoprolol ve diğer bazı beta blokörler ile eş zamanlı kullanımı beta blokör maruziyetini arttırabilir.

Prokarbazin ile birlikte kullanımı santral sinir sistemi depresyonuna neden olma riski taşımaktadır. Dolayısı ile eş zamanlı kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Difenhidramin sitokrom P450 izoenzim CYP2D6'yı inhibe ederek, kısmen bu enzimler tarafından metabolize edilen venlafaksin ve metoprolol gibi ilaçların biyotransformasyonunu etkileyebilir.

Alkol:

GAYABEN etanol içermektedir. Bu nedenle, disülfiram ile eş zamanlı kullanımı alkol intoleransına sebep olacağından birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Metronidazol ile formülasyonunda alkol bulunan preparatların eş zamanlı kullanımı sonucu disülfiram benzeri reaksiyon görülme riski vardır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda karbetapentan sitrat, potasyum sülfogayakolat, difenhidramin hidroklorür ve guaifenesin kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. İnsan fetüslerine yönelik olası risklerin bilinmediğinden, GAYABEN çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda etkili bir kontrasepsiyon yöntemi ile beraber kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

Gebelik döneminde kullanımı ile ilgili yeterli veri olmadığından gebelik süresince kullanımı önerilmemektedir. İçeriğindeki etanol bu dönemdeki hastalarda göz önüne alınmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Laktasyon dönemi

GAYABEN'in içeriğindeki etkin maddelerin emziren annelerde kullanımının güvenliliğine dair yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle emziren annelerde kullanılması tavsiye edilmez.

Laktasyon dönemindeki hastalarda içeriğindeki etanol göz önüne alınmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Üreme yeteneği/Fertilite

GAYABEN'in içeriğindeki maddelerin üreme yeteneği ve fertiliteye etkisini gösteren bir çalışmaya rastlanmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

GAYABEN'in, içeriğindeki difenhidramin hidroklorür nedeniyle uyuşukluk, uyuklama hali ve refleks kaybı oluşturma potansiyeli vardır. Bu nedenle GAYABEN uygulanan hastalar araç ve makine kullanımının sakıncaları konusunda uyarılmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalar ve satış sonrası gözetim çalışmalarından elde edilen verilere göre istenmeyen etkiler aşağıda organ sistem sınıflamasına ve sıklıklarına göre sunulmuştur.

Sıklıklar şöyle tanımlanabilir: Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100), seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Anafilaktik şok, spesifik olmayan hipersensitivite.

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Uyuşukluk, uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, hipotoni, uyku hali.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor:

Apne, spesifik olmayan dispne, solunum depresyonu, spesifik olmayan solunum bozukluğu.

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor:

Ağız kuruluğu, bulantı, kusma, üst abdominal ağrı, diyare.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor:

Anjiyonörotik ödem, kaşıntı, dermatit, ürtiker.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Geriyatrik popülasyon: Yaşlı hastalar istenmeyen etkilere karşı daha duyarlıdır (bkz. bölüm 4.5.).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Difenhidramin doz aşımında en sık gözlenen belirtiler bilinç bozukluğu, psikoz, nöbet, antimuskarinik belirtiler (midriyaz, taşikardi, taşiaritmi) ve solunum yetmezliğidir. Semptomların sıklığı ve şiddeti ile doz arasında pozitif bir ilişki olduğu çalışmalarla desteklenmiştir. Ciddi semptomlar 1 g ve üzerindeki dozlarda difenhidramin uygulandığında ortaya çıkmıştır.

Doz aşımı tedavisi için spesifik bir antidot yoktur. Gastrik lavaj ve destekleyici tedavi ilacın alımından sonra en kısa sürede uygulanmalıdır. Solunum ve kardiyovasküler fonksiyonlar hastane koşullarında izlenmelidir.

Bu ürün SKRS E-Reçete İlaç Listesi'nde Aktif Ürünler altında yer almaktadır.