Ana Sayfaİlaç Bilgileriİlaç Firmalarıİlaç FiyatlarıNöbetçi Eczaneler

Travocort krem 15 gr

  • FirmaBayer Türk
  • Satış Fiyatı21,13 TL
  • Barkodu8699546350100
  • Gebelik KategorisiC (Gebelik Kategorileri)
  • SGK Ödeme DurumuÖdenir
  • SGK Ödeme Farkı0,64 TL
  • Reçete TürüNormal Reçete
  • ATC KoduD01AC20
  • Etkin MaddeKombinasyonlar
  • Geri Ödeme KoduA08008
  • Raf Ömrü36 ay
  • Üretim DurumuÜretiliyor
Farmakolojik Özellikler

KISA ÜRÜN B İLGİSİ

1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TRAVOCORT® Krem

2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde: 1 g TRAVOCORT, 10 mg (% 1) izokonazol nitrat ve 1 mg (% 0,1) diflukortolon valerat içerir.

Yardımcı madde(ler):

Setostearil alkol 50 mg

Diğer yardımcı maddeler için Bkz. 6.1

3.FARMASÖT İK FORM Beyazdan açık sarıya, opak krem

4.KLİNİK ÖZELL İKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar

TRAVOCORT, şiddetli iltihabi veya ekzematöz reaksiyonlar ile se yir eden derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının (örne ğin ellerde, ayak parmaklarının aralarında, kasıklar da ve genital bölgede) ba şlangıç ve ara tedavisi için uygundur.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

TRAVOCORT, günde 2 defa uygulanır.

İltihabi ya da ekzematöz belirtilerin kaybolmasını t akiben ya da tedavi başlangıcından en geç 2 hafta sonra, TRAVOCORT, kesilerek, tedaviye glukokortikoid içermeyen anti- fungal bir preparat ile devam edilir. Bu, özellikle kasık ve g enital bölgeler için geçerlidir.

Uygulama şekli:

Hastalıklı deri bölgesine haricen sürülerek uygulan ır.

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaci ğer yetmezliği:

Topikal kortikosteroidlerin yüksek potent, uzun sür e, geniş yüzey alanlarında, oklüzyon altında kullanımı veya eşlik eden karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılması ile sistemik absorbsiyonu takiben geriye dönü şümlü hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen baskı lanması meydana gelir.

Pediyatrik popülasyon:

TRAVOCORT 2 yaşında veya daha büyük çocuklara ve adolesanlara uygu landığında doz ayarlamaları gerekli değildir.

TRAVOCORT 'un 2 yaşından küçük çocuklarda güvenli ği ile ilgili sadece kısıtlı veri mevcuttur.

Sistemik absorbsiyonunun ve yan etkilerinin artma riski nedeniyle çocuklarda dikkatli kullanılmalıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

Tedavi alanında tüberküloz veya frengi bulundu ğunda; virozlarda (örn. varicella, herpes zoster), rozasea, perioral dermatit ve tedavi edilecek bölge de aşı sonrası cilt reaksiyonları olduğunda kontrendikedir.

Bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine karşı olduğu bilinen aşırı duyarlılık.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bakterilerle enfekte olmuş cilt hastalıklarında kullanılırken spesifik ek bir tedavi gerekmektedir.

Topikal glukokortikoidlerin özellikle kapalı pansum an koşullarında, uzun süreli veya geni ş bir alana yoğun olarak uygulanmaları sistemik yan etki riskini artırabilir.

Yüze, kasık bölgesine veya koltukaltlarına uygulanm ası ve çocuklarda kullanımı sırasında yan etkilerinin artma riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır. Ayrıca, çocuklarda sistemik absorbsiyondaki artış göz önünde bulundurulmalıdır.

Yüze uygulamalarda, TRAVOCORT 'un göze kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Sistemik glukokortikoidlerde olduğu gibi, lokal glukokortikoidlerin kullanılması ile de (örn. uzun süre yüksek doz veya geni ş bir alana tatbik edilmeleri, kapalı pansuman veya göz çevresindeki deriye uygulanmaları sonucu) glokom gelişebilir.

TRAVOCORT genital bölgelere uygulanırsa, yardımcı m addeler sıvı parafin ve yumuşak parafin kondom ve diyaframlar gibi önleyici yöntemlerde kul lanılan lateks ürünlerin etkinliklerini

dü şüren hasara neden olabilir .

TRAVOCORT içeri ğindeki setostearil alkol lokal deri reaksiyonlarına (örne ğin kontak dermatite) sebebiyet verebilir.

İzokonazol ile mikonazol, ekonazol ve tiokonazole ça praz rezistans görülmü ştür.

4.5Diğer tıbbi ürünler ile etkile şim ve diğer etkileşim şekilleri Bilinen bir etkileşimi yoktur.

4.6Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C'dir.

Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

İzokonazol nitrat ve diflukortolon valerat'ın gebe k adınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Glukokortikoidler, hayvanlar üzerinde yapılan ara ştırmalar üreme toksisitesinin bulundu ğunu göstermi ştir (bkz. kısım 5.3).

Klinik öncesi veriler do ğurganlıkta hiç bir risk göstermemi ştir.

TRAVOCORT genital bölgelere uygulanırsa, yardımcı m addeler sıvı parafin ve yumuşak parafin kondom ve diyaframlar gibi önleyici yöntemlerde kul lanılan lateks ürünlerin etkinliklerini

dü şüren hasara neden olabilir .

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda izokonazol nitrat ve diflukortolon valerat kullanımına ilişkin hiçbir veri yoktur. Hayvanlardaki (fare, sıçan ve tav şanlar) çalı şmalar diflucortolone valerat için üreme toksisites i göstermi ştir. (bakınız bölüm "Klinik Öncesi Güvenlilik Veril eri"). Genel olarak, gebeli ğin ilk üç ayı sırasında glukokortikoid içeren topikal prepara tların kullanımından kaçınılmalıdır. Özellikle, gebelik sırasında büyük tedavi alanlarında, uzatılm ış kullanım veya kapatıcı sargılardan kaçınmalıdır.

Epidemiyolojik çalı şmalar gebeliğin ilk üç aylık döneminde glukokortikoidler ile ted avi edilen kadınların yeni doğan bebeklerinde artan oral yarık riski olabileceğini ileri sürmektedir.

TRAVOCORT ile tedavi için klinik endikasyon dikkatl e gözden geçirilmeli ve gebe kadınlarda risklere karşı yararlar değerlendirilmelidir.

Laktasyon dönemi

İzokonazol nitrat ve diflukortolon valeratın anne sütüyle atılıp atılmadı ğı bilinmemektedir. Emzirilen çocuklara yönelik risk göz ardı edilemez.

TRAVOCORT ile tedavinin klinik endikasyonu süt vere n kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakımından özenle tartılmalıdır.

Emziren kadınların gö ğüslerine tatbik edilmemelidir. Emzirme sırasında büyük tedavi alanlarında, uzatılmış kullanım veya kapatıcı sargılardan kaçınmalıdır.

Üreme yetene ği/Fertilite

Klinik öncesi veriler do ğurganlıkta hiç bir risk göstermemi ştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

TRAVOCORT'un araç veya makine kullanma becerisini e tkiledigini gösteren hiçbir veri yoktur.

4.8 İstenmeyen etkiler

Klinik çalı şmalarda, uygulama bölgesinde en çok gözlenen advers reaksiyonlar tahriş ve uygulama bölgesinde yanmadır.

Klinik çalı şmalarda gözlemlenen yan etkilerin görülme sıklı ğı MedDRA sınıflandırmasına göre aşağıda liste halinde sunulmaktadır: Çok yaygın ( ≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ili şkin durumlar:

Yaygın: Uygulama bölgesinde tahri ş ve yanma

Yaygın olmayan: Uygulama bölgesinde eritem ve kurul uk

Bilinmiyor: Uygulama bölgesinde ka şıntı ve veziküller

Deri ve deri altı doku bozuklukları:

Yaygın olmayan: Stria

Topikal uygulama için olan di ğer glukokortikoidler ile olduğu gibi, aşağıdaki advers reaksiyonlar ortaya çıkabilir (sıklı ğı bilinmiyor): Cilt atrofisi, uygulama bölgesi foli küliti, hipertrikoz, telanjiyektazi,perioral dermatit, cilt renk değişimi, akne, ve/veya formülasyondaki maddelerin herhangi birine karşı alerjik cilt reaksiyonları. Glukokortikoid içeren preparatlar uygulandığında, absorpsiyona bağlı sistemik etkiler ortaya çıkabilir.

Travocort, kadında gebelik veya süt verme döneminde uzun süre veya geni ş alanlarda uygulandığında, yenidoğanlarda da bazı advers reaksiyonların oluşması mümkündür (örne ğin, böbreküstü bezi fonksiyonlarında azalma, immünsupre syon).

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaci ğer yetmezliği:

Topikal kortikosteroidlerin yüksek potent, uzun sü re, geniş yüzey alanlarında, oklüzyon altında kullanımı veya eşlik eden karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılması ile sistemik absorbsiyonu takiben geriye dönü şümlü hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen baskı lanması meydana gelir.

Pediyatrik popülasyon:

TRAVOCORT 2 yaşında veya daha büyük çocuklara ve adolesanlara uygu landığında doz ayarlamaları gerekli değildir.

TRAVOCORT 'un 2 yaşından küçük çocuklarda güvenli ği ile ilgili sadece kısıtlı veri mevcuttur.

Sistemik absorbsiyonunun ve yan etkilerinin artma riski nedeniyle çocuklarda dikkatli kullanılmalıdır.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Akut toksisite çalı şmalarından elde edilen sonuçlara göre, deriye bir d efalık aşırı dozun uygulanmasını (emilime elverişli şartlarda geniş bir yüzeye uygulama) veya yanlı şlıkla ağızdan alınmasını takiben bir risk beklenmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELL İKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: İmidazol ve Triazol türevleri

ATC kodu: D01AC20

İzokonazol nitrat derinin yüzeysel mantar hastalıkla rının tedavisi için kullanılır. Çok geni ş spektrumlu bir antimikrobikrobiyal etkinliğe sahiptir. Dermatofitlere, maya ve maya benzeri mantarlara (Pityriasis versicolor 'a neden olan organizmalar da dahil), küf mantarla rına olduğu gibi ayrıca in-vitro gram-pozitif bakterilere ve Erythrasma' ya neden olan organizmalara karşı da etkilidir.

Diflukortolon valerat derinin iltihabi ve alerjik durumlarında iltihabı önler ve ka şıntı, yanma veya ağrı gibi subjektif şikayetleri hafifletir.

5.2Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

İİzokonazol nitrat

Emilim:

İzokonazol nitrat cilde hızla penetre olur ve uygulamadan 1 saat sonra canlı deride ve boynuzsu tabakada maksimal etkin madde konsantrasyonuna ulaşılır.

İzokonazol nitrat deride metabolik olarak aktive olmaz. Perkütan absorbsiyon sonucu sistemik yüklenme çok azdır. Boynuzsu tabaka uzakla ştırıldıktan sonra yapılan 4 saatlik uygulama süresince dahi uygulanan dozun %1'inden daha azı si stemik dolaşıma geçmi ştir.

Biyotrasformasyon:

Miktarsal açıdan en önemli metabolitler olarak 2,4- dikloromandelik asit ve 2-(2,6- diklorobenziloksi)-2-(2,4-diklorofenil)-asetik asit gösterilmi ştir.

İzokonazol, deride metabolizasyon sonucu inaktive edilmemektedir.

Eliminasyon:

İzokonazol nitratın vücuttaki akıbetini takip etme a çısından, perkütan olarak absorbe edilen miktar yeterli değildir. Bunun için 0,5 mg 3H işaretli izokonazol nitrat intravenöz olarak enjekte edilmiş ve izokonazolün tamamen metabolize ve hızla elimin e edildiği görülmü ştür.

İşaretli maddenin 1/3'ü idrar, 2/3'ü safra ile atılır . Total dozun %75'i 24 saat içinde itrah edilir.

İDiflukortolon valerat

Emilim:

İzokonazol, diflukortolon valeratın penetrasyonunu ve perkütan absorbsiyonunu etkilemez. Perkütan olarak absorbe edilen kortikosteroid mikta rı dü şüktür. 4 saat süren uygulamada topikal uygulanan TRAVOCORT'un %1'inden azı perkütan olarak absorbe edilmiştir.

Dağılım:

Diflukortolon valerat bir saat içinde boynuzsu taba kada takriben 150 μg/ml (=300 μmol/l) seviyelerine ulaşarak cilde hızla penetre olur. Bu etkin madde seviyeleri en az 7 saat devam eder. Derin epidermal tabakada kortikosteroid seviyeleri 0,15 μg/ml (=0,3 μmol/l) kadardır.

Biyotrasformasyon:

Diflukortolon valerat ciltte kısmen hidrolize olarak aynı etkinliğe sahip diflukortolona dönü şür. Sistemik dolaşıma giren diflukortolon valerat dakikalar içinde di flukortolon ve ilgili yağ asidine hidrolize edilir. Plazmada diflukortolonun yanı sıra 11-keto-diflukortolon ve iki ayrı metaboliti daha belirlenmiştir.

Eliminasyon:

Diflukortolon plazmadan 4-5 saatlik, metabolitleri ise takriben 9 saatlik yarılanma ömrü ile elimine edilir (i.v. enjeksiyon sonrası yarılanma süreleri) ve %75'i idrar, %25'i dı şkı ile atılır.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(ler)

TRAVOCORT'un tavşanlara topikal olarak uygulanmasından sonra deride kortikosteroid içermeyen preperata göre daha yüksek antimikotik dü zeyleri elde edilmiştir. Bu durum kortikosteroidin vazokonstriktif etkisi sonucu perkütan absorbsiyonun gecikmesi olarak değerlendirilmiştir.

Derideki antimikotik ve kortikosteroid konsantrasyonları TRAVOCORT 'ta bulunan 10/1 oranından daha yüksek oranda gözlenmi ştir, bu da antimikotik etkinliliğinin kortikosteroid tarafından bozulmadığını göstermektedir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tekrarlanan dermal ve subkutan uygulamaları takiben yapılan sistemik tolerans çalı şmalarında diflukortolon valeratın etkisi, tipik glukokortikoidlerle aynıdır. Aktif madde kombinasyonunun tekrarlanan dermal uygulamasını takiben, sadece tipik glukokortikoid etkileri gözlenmi ştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, geni ş alanlara uygulama ve/veya oklüzyon tedavisi gibi a şırı koşullarda bile TRAVOCORT'un terapötik kullanımını tak iben, tipik glukokortikoid yan etkileri

dışında başka bir yan etki beklenmez. Izokonazol nitratla muhtemel bir etkileşim yoktur. Tekrarlanan doz sistemik tolerans çalı şmalarından elde edilen sonuçlara göre, TRAVOCORT i le tedavi sırasında sistemik antimikotik bir etki görü lmesi beklenmemektedir.

TRAVOCORT ile yapılan embriyotoksisite çalı şmaları, glukokortikoidler için tipik olan sonuçları vermi ştir, yani uygun test sistemi embriyoletal ve/veya teratojenik etkileri göstermi ştir. Bu bulgular ışığında TRAVOCORT'un gebelik esnasında reçetelenmesi ö zel dikkat gerektirmektedir. Epidemiyolojik çalı şmaların sonuçları "4.6 Gebelik ve laktasyon" ba şlıklı bölümde özetlenmi ştir.

Üreme toksisitesini de ğerlendirmek için yürütülen spesifik çalı şmalarda, izokonazol nitrat, üreme siklusunun hiçbir fazında herhangi bir yan etkiye y ol açmamı ştır. Özellikle, etkin madde teratojenik potansiyel göstermemi ştir. Kontrollü klinik çalı şma yapılmadığı halde, hamilelik sırasında izokonazol nitrat içeren preperatların ku llanılmasına ilişkin deneyimler, embriyotoksik etki riski olmadığını göstermi ştir.

Gen, kromozom ve genom mutasyonlarının araştırılması ile ilgili in vitro ve in vivo deneylerde, Diflukortolon valerat ve izokonazol nitratın mutagenik potansiyellerine dair bir veriye rastlanmamıştır.

Diflukortolon valerat ve izokonazol nitratla spesifik tümorijenisite çalı şması yapılmamıştır. Farmakodinamik etki modeline, genotoksik potansiyele dair kanıt olmamasına, yapısal özelliklerine ve kronik toksisite testlerinin sonuç larına (proliferatif değişikliklere dair belirti yok) bakıldığında, her iki etkin maddenin de tümorijenik potansi yeli olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. TRAVOCORT'un dermal uygulamasında sistemik etkili d ozlara ulaşılmadığından, tümor oluşumunda etkisinin olması beklenmez.

Diflukortolon valeratın yalnız, ve izokonazol nitratla kombine halde, tekrarlanan dermal uygulamalarıyla, yapılan lokal tolerans çalı şmalarından alınan sonuçlara göre, TRAVOCORT ile tedavisi sırasında, glukokortikoidler için bilinen yan etkiler dışında, deride bir değişiklik olması beklenmez.

Tavşan gözünde yürütülen mukozal tolerans ara ştırma sonuçları gözün kazara TRAVOCORT ile kontaminasyonunda, hafif konjonktival iritasyon gör ülebilece ğini göstermektedir.

6. FARMASÖT İK ÖZELL İKLER

6.1Yardımcı maddelerin listesi Polietilenglikol-Sorbitan stearat Sorbitan stearat

Setostearil alkol Beyaz vazelin Kalın parafin Disodyum edetat Demineralize su

6.2Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizligi bulunmamaktadır.

6.3Raf ömrü 36 ay

6.4Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altında oda sıcaklı ğında saklayınız.

6.5Ambalajın niteliği ve içeri ği Plastik kapaklı aluminyum tüp.

6.6Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve d iğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi ürünler in kontrolü yönetmeli ği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uyg un olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti.,

Fatih Sultan Mehmet Mah. Balkan Cad. No:53 34770 Ümraniye- İstanbul

Tel: 0216 – 528 36 00

Faks: 0216 – 645 39 50

8.RUHSAT NUMARASI 206/34

9.İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ Ilk ruhsatlandırma tarihi: 29.08.2005

10.KÜB'ÜN YEN İLENME TARİHİ

KÜB Onay Tarihi:

Bu ürün SKRS E-Reçete İlaç Listesi'nde Aktif Ürünler altında yer almaktadır.